Dietetyk kliniczny
mgr Kasia Frąckiewicz
Kilka lat temu stanęłam przed wyborem ścieżki zawodowej. Z początku kompletnie nie wiedziałam, kim chcę zostać, bo przecież można robić tyle wspaniałych rzeczy! Prymuska, kujonka, mądrala – tak przez wiele lat mnie nazywano i wiele osób w moim otoczeniu malowało przede mną świetlaną przyszłość. Medycyna? A może coś na politechnice? Hmmm, dalej nie byłam pewna.
Co zrobiłam? Mimo zdziwienia wszystkich, postanowiłam odłożyć studia w czasie. Mój gap year to najlepsza decyzja, jaką podjęłam i zrobiłabym to jeszcze raz. Wyjazd za granicę bardzo szybko uświadomił mi, czego w życiu na pewno nie chcę robić, a co jest moją pasją. A dietetyką interesowałam się tak naprawdę od zawsze.
Niestety, poznałam też jej ciemne strony. Historia dosyć przeciętna, bo jako młoda dziewczyna chciałam schudnąć, najlepiej dużo i szybko. Co jak się domyślasz do niczego dobrego nie doprowadziło. Zaburzenia odżywiania to temat dla mnie ciężki i niechętnie wywlekam to na światło dzienne, ale finalnie doprowadziło mnie to do punktu, w którym znajduję się obecnie. Walka o zdrowie zrodziła pasję i… tak wylądowałam na Uniwersytecie Medycznym w Gdańsku. Okazało się, że dietetyka to nie tylko diety redukcyjne i gubienie kilogramów. To coś znacznie więcej, a mnie najbardziej fascynuje wpływ żywności na nasze geny, na nasze zdrowie.
W trakcie studiów wykryto u mnie celiakię – autoimmunologiczną chorobę o podłożu genetycznym. Diagnoza odmieniła moje życie o 180 stopni, musiałam całkowicie zmienić swoje zwyczaje żywieniowe, nauczyć się gotować od nowa. Dzięki czemu wiele rozwiązań przetestowałam na własnej skórze i obecnie stosuję je w praktyce dietetyka.
Staram się, jak tylko mogę, dzielić moim doświadczeniem oraz pomagać Tobie i innym. Wciąż rozwijam swoje umiejętności i zdobywam wiedzę, aby zapewnić Ci jeszcze lepsze treści. Należę do Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, ukończyłam kurs na prestiżowej uczelni Monash Univeristy Australia na temat diety low FODMAP.
Obecnie w swojej praktyce skupiam się na schorzeniach przewodu pokarmowego – IBS, IBD, SIBO.