Ostatnio w mojej codziennej diecie coraz więcej inspiracji z diety wegańskiej. Z radością małego dziecka próbuję nowych przepisów, a najlepsze z nich to oczywiście te śniadaniowe!

Roślinne wariacje

Dieta roślinna zdecydowanie zyskuje na popularności. Przyznam, że na początku ciężko było mi przestawić myślenie. Pamiętam czasy, kiedy jeszcze na studiach wykładowcy wbijali mi do głowy, że w każdym posiłku musi znajdować się białko zwierzęce. I tak generalnie konstruowałam moje rozpiski. Z wielu względów obecnie sama jestem wielką fanką przepisów wegetariańskich i wegańskich (szkoda tylko, że w Polsce nie ma niektórych produktów zagranicznych, które bardzo sprawę ułatwiają). Nie szufladkuję się jako wegetarianka – mam dni kiedy jem nabiał, mam dni kiedy jem mięso, mam też dni, kiedy moja dieta jest w 100% wegańska. Uważam, że wszystko jest kwestią podejścia – nawet jako zapalony mięsożerca możesz próbować nowych przepisów kuchni roślinnej.

Tofu w innej odsłonie

Dzisiaj proponuję Ci tofu (twaróg sojowy) w innej odsłonie. Mianowicie wegańską wersję jajecznicy – tofucznicę. Jest to bardzo łatwe, szybkie danie, a na dodatek mega pożywne. Możesz tutaj zaszaleć i dodać rozmaite składniki, co tylko dusza zapragnie.

Fit Śniadanie – przepis

tofu 90g
oliwa z oliwek
1/2 cebuli
brokuł
jarmuż
przyprawy
awokado

pomidorki

Ugotuj brokuła. Na patelni zeszklij cebulę. W międzyczasie rozgnieć widelcem tofu na drobne kawałki i dopraw ulubionymi przyprawami (polecam kurkumę, curry). Dodaj do cebulki, podsmaż chwilę z jarmużem następnie dodaj trochę wody, aby lekko poddusić tofu. Podaj z pomidorkami, awokado i tostami 🙂 Smacznego!

.

Dietetyk online Kasia Frąckiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *