Czy na diecie możemy pozwalać sobie na odrobinę słodkości? Oczywiście! Dzisiaj Ci pokaże prosty Fit Deser – Kulki proteinowe. Proste, pożywne, zdrowe. Świetnie sprawdzą się na diecie odchudzającej.

Słodka dieta

Często spotykam się z błędnym przekonaniem, że wszelkie słodkości przy odchudzaniu są zabronione. Nieraz widziałam osoby, które eliminują nawet owoce, bo cukier to największe zło. Nie schudniesz, czując słodki smak.

Jest to oczywiście bzdura. Jeżeli chodzi o stricte proces odchudzania, to liczy się przede wszystkim ujemny bilans kaloryczny. Z tego wynika, że mógłbyś chudnąć, jedząc same słodycze w odpowiedniej ilości – czego oczywiście nie zalecam.

W DOBREJ diecie odchudzającej będzie nam zależało na zjedzeniu mniejszej ilości kcal niż normalnie, ale dostarczając przy tym jak najwięcej wartości odżywczej, zwiększając objętość posiłków a jednocześnie zmniejszając gęstość energetyczną. Dlatego bazujemy np. na warzywach, chudym mięsie. To nie oznacza, że nie można wpleść w jadłospis małych przyjemności, szczególnie dla łasuchów!

Słodycze kupne czy robione?

Tutaj będę zachęcać, żeby jednak postawić na samodzielne przygotowywanie łakoci. Dlaczego? Bo te kupne niestety nierzadko mają w składzie mnóstwo cukru – zamaskowanego pod różnymi nazwami. I tak np. w jednym produkcie w składzie możemy dostrzec przykładowo: fruktoza, syrop glukozo-fruktozowy, syrop z agawy. Zwróć na to szczególną uwagę, bo może to dotyczyć produktów na pierwszy rzut oka zdrowych.

Ponadto w kupnych słodyczach mamy dużo dodatków, barwników itp. czego chcemy w KAŻDEJ diecie uniknąć – nieważne czy się odchudzasz, czy chcesz zyskać masy mięśniowej.

Przygotowując desery samodzielnie, mamy mnóstwo możliwości, żeby cukru użyć jak najmniej. Stosując proste triki, dodając pełnowartościowe składniki, możemy zrobić pyszne ‚legalne’ słodycze.

Kulki proteinowe – przepis

Zostając w temacie białka z poprzedniego wpisu, przygotowałam dla Ciebie prosty przepis na kuleczki z odżywką białkową. Możesz przygotować je za wczasu, przechowywać w lodówce i jeść jako małą przekąskę.

odżywka białkowa 40g
35g daktyli bez pestek
30g migdałów
30g orzechów włoskich
pasta waniliowa
cynamon

Migdały i daktyle upraż na suchej patelni. Następnie rozdrobnij je w blenderze. Dodaj odżywkę białkową (u mnie czekoladowa), daktyle, odrobinę pasty z wanilii, cynamon i zmiksuj na gładką masę. Tutaj dużo zależy od rodzaju odżywki białkowej, którą użyłaś. Jeżeli masa jest za gęsta, możesz dodać mleka roślinnego. Przed formowaniem kuleczek, włóż masę do zamrażarki na 10-15 min. Następnie ulep kuleczki – wyjdzie około 8-9 sztuk. Smacznego!

Dietetyk online Kasia Frąckiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *